Lokalavdeling Vestfold ble første gang stiftet 26. mars 1976, i leid møtelokale hos Sandefjord Sparebank.  Tilfeldighetene ville det slik at da avdelingen ble stiftet på nytt, skjedde det 26. mars 2008 - på dagen 32 år senere.

I oktober 2007 ble det arrangert et møte i Larvik i helgen da modelljernbanemessen ble holdt.  Temaet var opprettelse av lokalavdeling i Vestfold.  Blant de fremmøtte ble Frank Sørensen og Hans Morten Tamnes valgt til å lede arbeidet med å legge til rette for stiftelse.  Arbeidet konkluderte med at det var grunnlag og ønske om en avdeling i Vestfold. Stiftelsesmøtet ble avholdt på Råstad stasjon, hvor avdelingen leier møterom.  I alt 15 medlemmer med tilhørighet til den kommende avdelingen, hadde funnet veien.  Norsk Jernbaneklubb var representert med leder Ole K. Richenberg og nestleder Åge Lybekbråten fra hovedstyret.

Mange hadde funnet veien til Råstad stasjon denne dagen, deriblant Norsk Jernbaneklubbs leder Ole K. Richenberg (nummer fire fra venstre) og Åge Lybekbråten, nestleder i Hovedstyret (nummer to fra venstre).

Norsk Jernbaneklubbs leder Ole K. Richenberg pekte på viktigheten av nærhet til medlemmene, noe som blant annet ble oppnådd gjennom en lokalavdeling.

Hans Morten Tamnes (ved bordenden) ønsket velkommen og ledet stiftelsesmøtet.

Hans Morten Tamnes håpet det ville la seg gjøre å skape engasjement rundt den nye avdelingen, blant annet gjennom medlemsmøter med program og foredragsholdere som ville friste mange til å komme.

Blant de som hadde funnet veien til Råstad stasjon denne marsdagen, var det såvel medlemmer med lang fartstid som forholdsvis nyinnmeldte.

Gjennomgangstonen blant de fremmøtte var at man så frem til å få en møteplass i fylket.  Av mulige aktiviteter ble alt fra restaurering av jernbanemateriell til modelljernbane nevnt.

På stiftelsesmøtet ble et interimstyre valgt, bestående av

Hans Morten Tamnes, Finn Bolt-Hansen, Vidar Lund Iversen, Johnny Karlsen, Johan Svorstøl.

13. oktober 2008 ble det første årsmøtet holdt, og interimstyret ble valgt inn som avdelingens første ordinære styre.