Torsdag 3. august besøkte Sommertoget Stokke stasjon i Sandefjord kommune, og NJK Vestfold var til stede.
Her kommer noen inntrykk fra Sommertogets besøk i Stokke og NJK Vestfolds tilstedeværelse. Vi starter med forberedelsene.
Tog 816 har ankommet i rute, Torstein Reiersen og Øystein Wiik er i god gang med å klargjøre NJK Vestfolds stand.
Det er ikke bare tog som påkaller oppmerksomhet, veteranbiler har også en særskilt tiltrekningskraft. Og når en slik stoppet ved standen, ...
... fungerte den som fluepapir for Øystein Wiik, Andreas Bjørnson og Torstein Reiersen som kaster beundrende blikk på vidunderet, en 1967-modell Renault Caravelle.
Klokken har passert ett, standen er klar til å ta imot de ventede horder.
Andreas Bjørnson og Øystein Wiik står klar, Karl Hagelund (med ryggen til), mangeårig medlem, ser på det vi har rigget opp. Over hodet til Andreas henger banneret lokalavdelingen anskaffet i 2014, og som har vært utgangspunktet til bannerne som ble laget til samtlige av NJKs avdelinger i forbindelse med Sommertoget. Rett foran Andreas står boktrallen vi fikk låne av Stokke bibliotek slik at et utvalg av forlagets utgivelser kunne vises frem.
Mens vi venter på Sommertoget går togene som tilnærmet normalt, tog 815 har kommet omtrent fem minutter forsinket.
For å skape jernbanestemning ble et knippe stasjons- og holdeplasskilt vist frem. Tue var siste holdeplass før Råstad, Guri var å finne sør for Viksfjord, mens Lågen lå på vestsiden av Lågen. Banneret som hang på denne siden ble laget sammen med de øvrige til Sommertoget.
Lokalavdelingens medlemmer som i en eller annen sammenheng har stilt opp i forbindelse med Sommertoget, fikk en NJK t-skjorte som "uniform". Egil Grønstad står klar til innsats, ...
... det gjør Hans Morten Tamnes også.
Sommertogets ankomst nærmer seg, det samme gjør styggværet. Eieren av Renault Caravelle har derfor slått opp kalesjen. Bilen har fått selskap av en annen veteran - en 1966-modell Tempo Lett Corvette.
Så nærmer det seg, først de to siste togene nord- og sørover før Sommertoget legger beslag på spor 1.
Tog 820 straks klar til avgang, nesten fem minutter forsinket. NRKs mann har tatt oppstilling for å filme Sommertogets ankomst.
Tog 817 kommer inn på stasjonen, seks-syv minutter forsinket. NSBs og Bane NORs personale hilser til lokfører. Og det har begynt å regne, akkurat slik meteorologene hadde meldt. Av alle dager - kunne de ikke ha tatt feil denne dagen ...?
Da var tiden der. Sommertoget ankom, syv-åtte minutter forsinket. En forsinkelse som skulle vise seg negativ for NJK Vestfolds del ...
Sommertoget triller sakte inn på stasjonen. NSBs koordinator har telefonisk kontakt med lokfører og gir beskjed om at han skal trekke frem til en gulkledd person noen meter sør for perrongen. Guri, unnskyld, Andreas hilser til toget.
Vi hadde gjort en avtale - trodde vi ... - med NRKs programleder Chetan Rastogi, vi søkte oss derfor til vognen han hadde sitt "kontor" i, ...
... forsøk på å oppnå kontakt da han kom ut av vognen falt ikke så heldig ut som vi hadde håpet, ...
... da ble det springmarsj for å halse etter.
Underveis smatt vi forbi Chetan Rastogi da han ble praiet av Sandefjord kommunes organisator, men til liten nytte.
Underveis var det de obligatoriske stoppene ved barn som hadde stilt opp.
Fremme ved stasjonsbygningen ble Sommertogets reporter møtt av noe som ble sagt å skulle være vikingenes sangskatt. Ikke til å undres at deres motstandere ga seg ...
Sandefjords ordfører Bjørn Ole Gleditsch ønsker Sommertoget og ukens programleder Chetan Rastogi velkommen til Stokke og Sandefjord kommune, den første frivillig sammenslåtte kommunen - fra 1. januar 2017 ble Sandefjord, Andebu og Stokke en kommune.
Flere av de fremmøtte får åpenbart kontakt med reporter og kameramann, ...
... da kameraet vendes øynes det et håp for ...
... NJK Vestfold representert ved Hans Morten Tamnes og Andreas Bjørnson, sistnevnte med et godt grep om Guri. I bakgrunnen NJKs leder Nils-Kristian Møller.
Et tappert smil ...
Da Hans Morten Tamnes til slutt fikk Chetan Rastogi i tale, var det for sent, sendingen (opptaket) var avsluttet. Forsinkelsen gjorde at man gikk tom for sendetid. Pussig det der, sjelden det er noe problem dersom det er snakk om idrett av et eller annet slag ...
Toget har kommet, nå gjelder det vi blir lagt merke til. Mer om det på neste side.
Sjansen til å få markert NJK på riksdekkende fjernsyn glapp. Men det var fortsatt mye igjen av dagen, selv om den var av det utrivelig gjennomvåte slaget.
Dagens kjentmann, Gunnar Hagelund, kom innom etter endt tjeneste. Øystein Wiik til venstre. (Beklageligvis litt uheldig "skudd" fra hoften, fokuset havnet ikke der det burde ...)
Teltet viste seg å være en god investering, det var greit å holde seg under tak. Kjentmannen gjør seg klar til å ta en tur hjem, det hadde vært en lang dag på reise.
Tidvis godt besøk på standen, men været gjorde utvilsomt sitt i negativ retning.
Noen inntrykk fra plattformen og etter hvert stasjonsparken.
Pakkhuset i Stokket pyntet med vimpler, at det er Sommertoget som er på besøk er det lett å avsløre.
Fantorangen har utvilsomt en stor tiltrekningskraft på de minste.
"Alle mann på dekk", scenen gjøres klar for det som skal skje utover ettermiddagen og på kvelden.
Sommertoget bakre lokomotiv i Stokke vil etter besøket få en mer fremskutt posisjon etter besøket i Notodden. Legg merke til sluttsignallampen, her skal det ikke herske tvil om hva som er frem og bak ...
Mens lokalavdeling Vestfold fikk plass på plattformen, var det mange lokale - og ikke fullt så lokale ... - innslag på stasjonsplassen og i stasjonsparken. Beklageligvis ble det som var tenkt som en stor folkefest noe redusert som følge av det ganske hissige regnværet. Veldig synd, for det var veldig mange som hadde nedlagt mye arbeid i forberedelsene.
Det "Omreisende Bakeri" kunne by på mye godt, men kundetilstrømningen var for en stor del sterkt redusert. I bakgrunnen standen til Museumsforeningen Vestfold Privatbaner.
Bokemoa Café savnet gjestene, ...
... den "rokkede" aktiviteten hadde ikke noe stort publikum og ...
... Stokke Bygdetun ble heller ikke nedrent av skuelystne.
Under Sommertogets besøk ble ordningen med grindvakt gjeninnført, og ...
... den ordinære togtrafikken henvist til spor 2, her representert ved tog 828.
Stasjonsparken med mye regntøy og paraplyer, iherdige utstillere ble i liten grad nedrent. Den obligatoriske linselusen er representert ved NJKs leder Nils-Kristian Møller som har fulgt Sommertoget på en stor del av turen, og har vært til stede på flesteparten av stedene hvor NJKs avdelinger har hatt tilstedeværelse.
En dyster sommerkveld, en enslig svale med paraply er alt som er å se på plattformen på Stokke stasjon en kveld det skulle ha mysset med publikum og skuelystne.
Lokalavdeling Vestfolds stand før nedpakking.
Beklageligvis ble vi aldri nedrent av de store hordene. NJK Vestfold holdt ut regnværet frem til Sommeråpent startet, da pakket vi sammen. Heldigvis kunne vi gjøre det i oppholdsværet som kom akkurat i tide til Sommeråpent, men så snart programmet var ferdig åpnet alle slusene seg på nytt ...
Til slutt en stor takk til tillitsvalgte og andre i NJK Vestfold som bidro til at vi kunne være til stede denne dagen. En stor takk også til Karl Hagelund som sørget for retur av boktrallen til Stokke bibliotek.