XQ  73124
Tankvogn

 

XQ 73124

Litra (type) XQ
Nummer 73124
Byggeår
Fabrikant
Levert til
I ordinær trafikk til
Nåværende eier Norsk Jernbaneklubb
Lengde over buffere 8,80 m
Vognvekt 11,15 tonn
Rominnhold 18,4 m3
Lasteevne 16,0 tonn
Merknad Hensatt
XQ 73124
I bruk som brannvogn
Hjuksebø 1976
 
XQ 73124 er en eldre tysk toakslet tankvogn som kom til Norge under annen verdenskrig. Leverandør og byggeår er ikke kjent.

Tanken har spor etter at lastsikringen har vært utført med kraftige jernwirer som har ligget diagonalt over tanken fra fester på understellet, men det er ingen slike fester eller spor etter slike på understellet i dag. Derimot har understellet montert en annen type lastsikring med skråstag og endebjelker. Tanken antas derfor å ha stått på et annet understell tidligere.
Understellet har også spor av ombygging av akselføringene, trolig i forbindelse med at vognen har fått hjulsatser med rullelager i stedet for glidelager.
I den ene enden er det en rommelig bremserplattform hvor det trolig har stått et bremserhus. Vognen har ikke trykkluftbrems.

Etter utrangering ble vognen tatt i bruk som vannvogn for beredskap i tilfelle skogbrann langs jernbanen på steder uten veiforbindelse. Den var i flere år plassert på Notodden. Etter at den ble overtallig og skulle hugges opp ble den overtatt av Norsk Jernbaneklubb.

Vogn 73124 er for tiden lagret på Kløftefoss på Krøderbanen.

 

----------