Artikkelindeks

Det etter hvert tradisjonelle julemøtet i lokalavdelingen ble i 2014 avholdt onsdag 3. desember.  Alle tidligere julemøter var avholdt på lørdager, dette var første gang vi forsøkte oss med en onsdag.  Spenningen var så absolutt til stede - ville det bli tilstrekkelig tid til å gjennomføre middag og program innenfor tilgjengelig tid?  Svaret på det spørsmålet ville komme, det ene eller det andre.  Da onsdagen opprant, ble det på ettermiddagen klart at vi fikk en utfordring på kommunikasjonsfronten. 

Tirsdag 2. desember, det skal gjøres klart til julemøtet dagen etter.  Med enogtyve påmeldte var det en utfordring å få plass til alle ved bordet.

Først er par før-bilder, det er jo så moderne.

Langbord bestående av to deler.

Salongen slik vi kjenner den.  Og vedkassen og nettet for mer ved.

 

En god del møbel- og dekketøyøvelser senere, her er etter-bildene.

Langbordet slik det fremstår med alle tre tilgjengelige deler, den tredje delen kommer fra kjøkkenet.  På siden mot sporet var det dekket for ti, spørsmålet var hvordan det ville arte seg i praksis.  I det fjerner troner lerretet.

Salongens møbler er nærmest endevendt.  Vedkassen fikk plass på kjøkkenet, og vednettet røk ut i gangen på toppen av trappen.  Med ferdig dekket bord kunne skuldrene senkes betraktelig, nå kunne morgendagen bare komme.

 

3. desember og dagen for årets julemøte.  Alt var under kontroll - kaffen var traktet og lysene tent, maten var underveis og gjestene begynte så smått å gjøre sin entré.  På tide å legge til rette for litt aktivitet i mj-rommet.

Gangen i første etasje.  Fra venstre døren inn til venterommet, døren til lokalavdelingens mj-rom med debut for varselskilt og en liten flik av inngangsdøren.  Eller utgangsdøren om du vil.

På anleggets likestrømdel tuslet en ...

... Di 8 med et kort godstog.

 

 En rask titt ut, ikke så mye som gir klassisk julestemning der.

 

To fakkelbokser ønsker gjestene velkommen.  Grønn plen i begynnelsen av desember er ikke slik det skal være når det stunder mot jul.


 

Gjestene er i ferd med å komme, og noen slo seg til i salongen oppe.  En kopp kaffe smaker.  Alltid.

Etter hvert som gjestene innfant seg, ble det plutselig klart at vi kom til å bli toogtyve, ikke enogtyve.  At den toogtyvende kom bardus på, skyldtes en misforståelse i forbindelse med påmeldingen.  Utfordringen ble å finne plass ved bordet, maten var ikke noe problem. 

Julemøte på sporet av 1970-årene, med julemiddag som forrett, er hva som venter herrene i sofaen.

Med en kaffekopp i lanken kan ventetiden brukes til så mangt.

 

 Noen gjester gjorde en stopp i mj-rommet når de kom.

Det er mange centimetere siden vi så Emil Bjerløv Frogner sist, et hyggelig gjensyn.

Øivind Andreassen (t.v.) kjører tog på Märklin-delen, her har han fått selskap av Andreas Bjørnson og Torstein Reiersen. 

Emil Bjerløv Frogner har et sikkert grep om kjørekontrollen for likestrømsdelen - juletoget skal frem.

 

Maten ankom til avtalt tid, og alt lå til rette for at vi kunne sette oss til bords litt før klokken 18.00.  Men det var en hake - den het stasjoner i Oslo-området og signalproblemer ...   Etter hvert tok flere gjester kontakt og fortalte at de befant seg ombord i tog som i større eller mindre grad, stort sett større ..., var forsinket.  Kveldens foredragsholder og hedersgjest ble også rammet av dette, og planen om ankomst Råstad sånn omtrent ti på seks ble ettertrykkelig kullkastet.  Først litt før halv syv kom toget med Ole Mjelva ombord.

Som følge av togforsinkelsene ble også vi forsinket.  I stedet for å kunne sette seg til bords for å spise en gang før klokken seks, ble den vel halv syv.  Og et allerede stramt program ble enda strammere.  Forsinkelsen måtte hentes inn, hvordan det ble gjort skal vi komme tilbake til.

Alle gjestene er på plass, den første offisielle delen av julemøtet kan starte.

Dette hadde vært det perfekte bildet av et fornøyd selskap, hadde det ikke vært for fjanten av en fotograf som plasserte sitt legeme foran et objektiv med aktiv autofokus da utløseren ble trykket ned ...  Buksevann hadde trolig vært en passende represalie.

Julemiddagen, klassisk ribbe, falt i smak.  I et forsøk på å få plass til 21 ved bordet, ble det dekket for ti på siden mot sporet.  Det ble fort klart at det ikke var gjennomførbart i praksis, det ble løst ved at to - vi ble jo 22 - tok plass i salongen og inntok middagen der.

Det ble spist godt, ...

... og det var fornøyde ansikter å se så langt øyet rakk.

 

 Før middagsbordet ryddes for dessert, var det noen av lokalavdelingens medlemmer som fikk en oppmerksomhet som takk for innsatsen i årets som hadde gått.

Per Sørensen (t.v.), Stefan Bårli Hansen og Øivind Andreassen fikk takk for innsatsen i 2014 i form av en spesialeske med jule-brygg, overrakt av avdelingens leder Hans Morten Tamnes.  På begynnelsen av året kom vi plutselig i en situasjon hvor vi manglet en ansvarlig for kiosk- og salgsavdelingen, Per Sørensen tok umerkelig et ansvar og har i løpet av året sørget for en forbedring av driften.  Øivind Andreassen og Stefan Bårli Hansen tok begge del i arbeidet med å legge til rette for mj-aktivitet i lokalavdelingsregi.

Øivind Andreassen var den første som mottok en spesialtilpasset eske inneholdende flytende, kornbaserte godsaker tilpasset den forestående høytiden.

Da Per Sørensen (t.v.) og Stefan Bårli Hansen hadde fått overrakt sine esker, tok Øivind Andreassen ordet og påpekte blant annet at det er medlemmenes engasjement og innsats som bestemmer hva det vil være mulig å få til, og oppfordret alle til å bidra, uansett om det er i stor eller liten utstrekning.  Til høyre en lyttende Hans Morten Tamnes.


 

Mens bordet ble ryddet og dekket for dessert, samlet noen seg rundt mj-anlegget.

Et mj-rom er et utmerket venterom ...

 

Med alle synlige spor etter julemiddag ryddet av veien, desserten på bordet og gjestene på plass, var det på tide å gå i gang med den andre, siste og avgjørende delen av kveldens program - Ole Mjelva i ord og bilder På sporet av 1970-årene.  Kvelden hadde blitt lagt opp med tanke på at ikke bare middagen, men også desserten skulle vært unnagjort før foredraget startet.  Forsinkelsen som følge av signalproblemene gjorde at det ble bestemt at desserten skulle inntas under foredraget.

Ole Mjelva tok oss i engasjert bildeforedrag med på en innholdsrik tur tilbake til 1970-årene. Foredraget ble innledet med et besøk hos Setesdalsbanens hobbyklubb på Grovane i 1968 i regi av Urskog-Hølandsbanen, formålet med turen var å se hvordan man løste utfordringene med togdrift basert på frivillig innsats.

Med desserten på bordet, moltekrem fra Rørosvidda, var det bare å holde alle sanser åpne og suge til seg de inntrykkene som ble servert.  Etter hvert kom kaffen på bordet, bare velstand.

 

Selv med den forsinkede starten, ble kveldens foredrag gjennomført på en god måte, og det var en fornøyd forsamling som

Hans Morten Tamnes overrekker Ole Mjelva en høyst velfortjent spesialeske fylt med brygg tilpasset den forestående høytid. 

-Takk for besøket - og velkommen tilbake ved en senere anledning.

 

Julemøtet 2014 er så langt det best besøkte, og var en verdig avslutning på et aktivt år i lokalavdelingen.  Det er vel ingen tvil om at det også de kommende årene vil bli arrangert tilsvarende julemøter.