Julemøtet er et arrangement som krever noe mer forberedelse enn et vanlig medlemsmøte. Det kan derfor være greit å gjøre forberedende øvelser en dag eller flere i forkant. Til julemøtet i 2016 ble det Andreas Bjørnson og Hans Morten Tamnes som trakk vinnerloddene og påtok seg oppgaven med klargjøring. Av ulike praktiske årsaker ble det bestemt at fredag 25. november var dagen da det skulle skje.
Andreas Bjørnson i et urørt lokale med en positur som gjør praktisk arbeid en smule utfordrende ...
To og en halv times tid senere og opptil flere positurendringer senere fremsto lokalet på Råstad slik.
Langbordet er dekket etter endel kunstens regler, ...
... radiokabinettet er tildelt rollen som utstillingsområde for høyverdige julegaver.
Innenfor begrepet "dekket etter endel kunstens regler" hører også skinnegående "kjøyregreier", representert ved en Di 8 og noen norske godsvogner.
Ettersom salen i andre etasje gjennomgår en ansiktsløftning i form av maling i regi av de aktive i Råstad Stasjons Venner, var alle bilder tatt ned fra veggene. Derfor ble anledningen benyttet til å henge opp vårt banner.
Med alt på stell var det ikke annet å gjøre enn å lene seg tilbake og vente på at onsdagen skulle opprinne.
Onsdag 30. november. Dagen for julemøtet som på en måte avrunder medlemsarrangementene i andre halvår, og som er et av de store høydepunktene i lokalavdelingen.
Kveldsstemning siste dag i november. Tross datoen er det lite som bringer tankene hen på vinter og jul, tente fakkelbokser ved inngangen gjør sitt beste for å gi gjestene litt julestemning utendørs.
Litt etter litt dukket kveldens gjester opp. Ventetiden kunne blant annet tilbringes nede hvor Stefan Bårli Hansen sto for julemøtetogkjøring, se Modelljernbane, 2016 og Modelljernbanedrift på tampen av året i venstremenyen.
De første gjestene - og kveldens foredragsholder - har funnet veien inn.
Samtlige gjester har ankommet og er på plass rundt bordet.
Gjestene beveger seg i puljer mot kjøkkenet, det er lagt opp til "inn fra gangen, ut i stuen". Som tidligere år var det ribbe, medisterpølser og -kaker med surkål og tyttebærsyltetøy som sto på menyen.
En runde rundt middagsbordet og åpenlys tilfredshet med bordets gleder.
Kjartan Kvernsveen serverer seg selv Ingefærøl, som vanlig var det et attraktivt tilbud i glassene. Til høyre sitter Tom Vidar Pedersen.
Erik W. Johansson hever glasset, til høyre Magne Espeseth.
Andreas Bjørnson smiler fornøyd. Videre mot høyre Stefan Bårli Hansen og Carl Olav Karlsen.
Knut Brænden, Tom Hansen, Ole-Jonny Flateby og Jan Dahlen (med ryggen til) i samtale.
Arne-Magnus Waaler og Kjartan Kvernsveen.
Vidar Lund Iversen, Kristoffer Graftås og Svend-Erik Larsen.
Praten går livlig rundt bordet, et utmerket eksempel på den gode og inkluderende stemningen som er til stede hos lokalavdelingen på Råstad.
Thor Juveth påtok seg rollen som kveldens lokomotivfører.
Middagen var fortært, nå skulle bordet ryddes og gjøres klart til dessert.
Gjennom flere år har moltekrem som dessert vært et fast innslag på avdelingens julemøter. Men som et resultat av dårlig tilgang på molter, ble det dette året servert molteis fra Galåvolden Gård på Røros.
Kaffeproduksjonen pågår for fullt mens kjøkkenskriver Andreas Bjørnson sørger for å fylle dessertskålene.
Dessertskålene står klare til å bli servert. Isen ble et godt alternativ til moltekrem, noe alle de som benyttet mulighetene for påfyll beviste.
Mens man nøt desserten i fulle drag, slo Andreas Bjørnson på glasset og tok ordet.
På vegne av styret ønsket han å berømme avdelingens leder Hans Morten Tamnes for innsatsen, ...
... noe han gjorde ved blant annet å peke på arbeidet med å skaffe til veie en rekke interessante foredragsholdere til medlemsmøtene.
Et håndfast bevis var en samling skummende drikke, velegnet for juletiden.
Etter å ha fått summet seg, takket Hans Morten Tamnes så mye for den på alle måter uventede oppmerksomheten, og sa at det var hyggelig å få høre at arbeidet som nedlegges til beste for NJK blir satt pris på.
Så snart desserten var unnagjort, var det klart for et siste sceneskifte - dessertskåler skulle ryddes unna og kaffe og julebakst skulle på bordet.
Siste akt og et av kveldens mange høydepunkt - foredraget.
Kveldens foredrag, eller pauseunderholdningen som Erik W. Johansson selv omtalte det som, bød på et interessant innblikk i mangt og meget i jernbaneverdenen. Meigs Elevated Railway var en spennende start ...
... på et variert innblikk i monorail, ...
... deriblant Lartigue Monorail System.
En lang rekke andre spenstige ideer som virkelig fortjente betegnelsen "jernbanerariteter" ble også omtalt, felles for dem alle var at de bidro til et aldeles festlig foredrag.
Om ikke så festlig - foredragets avslutning ble viet den velkjente ulykken på Strømmen stasjon i 1889, hvor en kjeleeksplosjon førte til at lokomotivet spratt i været og havnet oppå et annet som stod ved siden.
Til slutt gjenstår det å takke av kveldens foredragsholder.
Avdelingens leder Hans Morten Tamnes hadde sørget for egnet emballering av et utvalg lokalt drikke tilpasset den forestående høytid.
Om ingen andre hadde det morsomt denne kvelden, er det helt klart at det hadde Erik W. Johansson og Hans Morten Tamnes.
Hans Morten takket Erik for et godt og underholdende foredrag, og takket også for at han så mange ganger hadde funnet veien til Råstad, ...
... understreket av et godt håndtrykk før ...
... velfortjente godsaker i flytende form ble overrakt.
Erik på sin side pekte på at det er hyggelig å komme til Råstad, ...
... før han med spent blikk på det som hadde blitt han til del gikk i retning av plassen ved bordet.
Den offisielle delen av julemøtet 2016 var unnagjort, etter litt småprat rundt bordet var det en liten time senere på tide å finne veien hjem, for manges vedkommende på skinner.
Dersom du ikke har deltatt på et av disse førjulsarrangementene - vi ser deg kanskje når neste mulighet byr seg?
Til dere som kom og til dere som på ulike vis gjorde julemøtet mulig - tusen takk!