Julemøte med middag har blitt gjennomført siden lokalavdelingen ble gjenopprettet i 2008. I alle disse årene har det blitt kjøpt ferdige kuverter med tradisjonell julemiddag – ribbe med medisterkake og alt annet tilbehør. Desserten har vekslet mellom iskake, moltekrem og molteis. Dette året besluttet styret altså å ta hånd om matlagingen selv, på menyen sto langtidsstekt rensdyrlår fra rensdyrslakteriet Fjellvilt på Rørosvidda med molteis fra Galåvolden Gård på Røros som har Norges beste is. Og la det ikke herske noen tvil – Rørosregionen er Norges aller ypperste når det gjelder lokalmat med topp kvalitet på råvarene.
I det påfølgende spanderer vi noen inntrykk fra forberedelsene til julemøtet 29. november 2017.
Beretningen starter 19. oktober da Fjellvilt besøkes for å hente råvarene til årets julemøte. Da hadde gårdsbutikken hos Ingulf Galåen blitt avlagt et besøk og en femliter molteis var sikret.
Da fortellerstemmen og fruen kom til Fjellvilt på Botnkollen, ble vi budt på middag med kok-kjøtt, en rett bestående av kjøttrestene etter nedskjæringen av rensdyrskrotten, …
… av Nils Tonny Bransfjell. I 1995 etablerte han og kona Unni Fjellheim slakteriet som drives med basis i samiske tradisjoner, som blant annet innebærer at alt på dyret brukes. I dag er det sønnen Maahke Bransfjell som har overtatt hovedansvaret.
To dager før gjestebudet, mandag 27. november, startet forberedelsene på Råstad stasjon.
Torstein Reiersen svinger langkosten før den store ommøbleringen.
Et nesten åtte meter langt langbord er på plass i salen som er ni meter lang … Fra venstre tre gode hjelpere; Morten Nordhagen, som ikke kunne være med på julemøtet på grunn av at han hadde en annen avtale (med et tog han skulle føre …), Torstein Reiersen i full gang med glasspuss og Andreas Bjørnson, som dessverre heller ikke kunne komme på grunn av noe uforutsett i siste øyeblikk. De to siste hjelperne, Øystein Wiik og fotografen, var ikke på rett sted da bildet ble tatt.
Nå ble det slik at påmeldingen til årets julemøte overgikk all forventning, det ble klart at de fem innkjøpte lårene ikke ville strekke til med 28 personer til bords. Det ble forsøkt å få sendt noen flere lår fra Fjellvilt, men daglig leder Maahke Bransfjell sa at på grunn av den sorte fredagen var det ikke mulig å få frem leveransen i tide. Løsningen ble SPAR Kodal, ti kilometer nordvest for Sandefjord sentrum, som hadde rensdyrlår i riktig størrelse, omtrent 1,2 kg. Da fikk det passere at det var snakk om Finnmarks-rein …
Etter fullført forvandling på Råstad, bar det hjem for fotografen (og fortellerstemmen) for å få stekt de fire siste lårene. Totalt ble det stekt åtte lår på i overkant av ni og halv kilo.
De fire siste rensdyrlårene er brunet i jernpannen, nå gjenstår å koke ut pannen med blant annet en god skvett Aass juleøl. (Ja, jeg er fullstendig klar over at det ble helt feil, det skulle selvfølgelig vært lokalt øl, men det hadde seg slik at det sto en slik flaske i kjøleskapet …)
Inn i ovnen som har en temperatur på 80 °C, steketermometeret er satt til en kjernetemperatur på 65 °C. Seks timer i ovnen ga et resultat med kjøtt som var så mørt at det ikke ville gjort noe om en hadde glemt gebisset …
Fortellerstemmens kone Wenche var en uunnværlig hjelper, først med oppskjæringen av lårene, …
… deretter til å lage en usedvanlig god saus basert på flere liter stekesjy. Sausen var av et kaliber som gjorde at eventuelle feil begått av fortellerstemmen effektivt ble dekket over.
Med dette beveget man seg mot de aller siste forberedelsene som ville finne sted i timene før gjestene strømmet inn.